Perníky bez uležení

pernky
Na těsto

400g hladké mouky
120g moučkového cukru
160g medu
60g tuku
2 vejce
½ lžičky sody
2 lžičky koření Perníčky
 
 
 
Postup:

Těsto necháme přes noc odležet. Vytáhneme z lednice a vyválíme placku. Předehřejeme troubu na 150 stupňů, na plech vložíme pečící papír a vkládáme vykrájené tvary. Pečeme tak dlouho, než perníčky světle zhnědnou. Ještě horké je potřeme vejcem rozšlehaným se lžičkou vody, aby se leskly.
 
 
Poleva na zdobení

1 bílek
140 – 160g prosátého moučk. cukru
pár kapek šťávy z citronu
Vše dobře ušleháme, až je poleva sněhobílá a pevná. Zdobíme pevným sáčkem, kterému ustříhneme roh.

Slepované cukroví

Na těsto

500 g hladké mouky linecka_kolecka_s_marmeladou125 g cukru 
250 g másla 
2 vejce 
marmeláda dle chuti na promazání
moučkový cukr na posypání

Příprava

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice. Po uplynutí doby těsto z lednice vytáhneme a vyválíme 3-4 milimetrovou placku z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme 12 minut  při 180 stupních. Vychladlé cukrový pomažeme po jedné straně marmeládou a slepíme s druhým kouskem.

Mini-štoly

Na těsto:

250 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička kypřícího prášku do pečiva 
špetka soli 
75 g cukru 
1 balíček vanilkového cukru 
100 g kandované citronové kůry 
50 g rozinek 
50 g mletých mandlí
150 g změklé Hery 
1 vejce 
1 lžíce rumového aroma

na posypání:

50 g moučkového cukru

Postup:

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky a mandle. Přidáme Heru, vejce, aroma. Vše zpracujeme ručně dohladka. Na pomoučené desce vyválíme válečky o průměru 1 cm a nakrájíme na 4cm dlouhé válečky. Položíme dva válečky vedle sebe a třetí vleček dáme doprostřed a lehce přimáčkneme. Na plech dáme pečící papír a naskládáme štoly, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Pečeme 12 minut na 180 stupňů

Pusinky

Na těsto:Pusinky

8 bílků
150 g moučkového cukru
150 g pískového cukru
80 g škrobové moučky

Příprava

Z bílků ušleháme velmi pevný sníh. Do sněku vešleháme pískový cukr. Do hustého sněku lehce vmícháme prosátý moučkový cukr spolu se škrobovou moučkou.

Z hmoty tvoříme lžičkou nebo zdobícím sáčkem různé tvary na pečící papír. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem.

Sněhovou hmotu na plechu nenecháváme stát, ale hned jí vkládáme do mírně předehřáté trouby cca 120 stupňů, po krátkém zapečení teplotu snížíme na 80 stupňů a zvolna sušíme 1-3 hodiny podle velikosti pečiva.

Vanilkové rohlíčky

Na těstovanilla_rohlky

340 g másla (studeného) 
100 g moučkového cukru 
420 g hladké mouky 
160 g mletých vlašských ořechů 
špetku soli vanilinový cukr nebo cukr s pravou vanilkou na obalení

Příprava

Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto (pracujte rychle, aby máslo nepovolilo). Těsto nechte v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout. Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Pak z něj odkrajujte kousky; nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Rohlíčky klaďte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby. Po upečení je nechte na plechu krátce zchladnout a potom je, ještě teplé, obalujte ve vanilkovém cukru.

 

Skořicoví šneci

Na těsto:

150 g hladké moukyneci
1lžička prášku do pečiva
50 g moučkového cukru1 balíček vanilkového cukru
60 g změklého másla
špetka soli
7 lžic smetany ke šlehání

Na potření:

trochu rozpuštěného másla

Na posypání:

90 g cukru
1 balení Skořicového cukru

Postup:

Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, máslo, sůl a smetanu a v robotu vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme obdelník silný cca 3 mm. Potřeme máslem a posypeme směsí cukru a skořice. Srolujem do rolády a dáme do mrazničky na hodinu.Roládu rozkrájíme na plátky silně asi 5mm a položíme na pečicí papír položený v plechu. Vložíme do předehřáte trouby na 180 stupňů a pečeme asi 15 minut

Nejprodávanější